Fågelfigurer I

 

                                                                                                                                 

Från Lera till färdig Fågelfigur

Klicka på Curt eller någon annan av fåglarna till vänster om du vill se fågelfigurerna.

Det började med ett ägg någon gång på 90-talet – eller snarare väldigt många ägg och en hel del annat som går att göra i lera. Att bränna svartgods i en primitiv ugn ger en levande yta i olika nyanser av svart. En minst sagt fascinerande upptäckt.

Den första fågelfiguren, Curt, som du ser här till vänster inspirerades av en bild på en häger i Ornitologen i början av år 2011. De är skapade på samma sätt som äggen dvs. med hjälp av händerna formas en klump lera till en fågelinspirerad figur. Liksom äggen är de ihåliga. Även det minsta ägget (finns i hörnskåpet) är ihåligt.

Vägen från tanke till färdig fågelfigur består ofta av tre steg; (1) En mental bild av fågelfiguren skapas, (2) Bilden försöker få form i arbetet med leran (men ibland händer något annat då) och (3) Efter bränningen kompletteras den med lämplig utsmyckning, ibland för att nå den tänkta formen och ibland bara för att det är fint med lite färg.

Någon gång under processen att forma fåglarna händer något som gör att sorgen över en misslyckad svartgodsbränning, där fåglarna gör sönder bortom allt hopp, blev lite väl tung. Från och med fågel Nr 5 har därför en elugn används. De är därefter målade med en färg som består av sot och bindemedel. Även Spissvärta kan komma till användning ibland för att få fram en speciell metallisk svärta.

Hur lång tid tar det då att göra en fågel? I genomsnitt ca 20 timmar från lerklump till att en fågel är ”stajlad” och klar och sitter på sin pinne. Den uppskattade tiden är förmodligen något i underkant, tiden går fort när man skapar. Materialkostnaden är ganska ringa, kanske 100:-.

 

= har flugit iväg

= ej flygfärdig

 

 

 


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)