Svartgods

                           

 

 

 

 

 

 

 

Att bränna svartgods lärde jag mig på en kvällskurs på Konstskolan på Gotland och den svarta färgens variation tycks vara oändlig. Själva brännugnen är en enkel konstruktion, som du kan se på bilderna nedan. Den består av att antal tegelstenar lagda på varandra så att de utgör en låda på vilken jag lägger ett lock av järn. Lådan fyller jag med sågspån med godset som skall brännas i mitten. Jag tänder ugnen uppifrån och den får sedan får brinna långsamt under lock i ca 2-3 dygn och ju syrefattigare atmosfär desto svartare gods.

Klicka på bilderna här till vänster (Galleri 1 - Galleri 6) så får du se några exempel på resultatet av bränningen plus några saker som är brända i elugn (framför allt i Galleri 4).

Det gäller att få elden att ta fäste i spånen som ligger under veden. Idealiskt är att det blåser "lagom" och att inte lägga på locket för tidigt för då slutar det att brinna.

Det första dygnet ska det brinna ganska häftigt för att ugnen skall bli varm tillräckligt. Sedan är det bara att vänta tills den har slocknat och svalnat.

Förutom svartgods har jag gjort några saker i blandlera och vit porslinslera. Dessa är brända i en elugn. Här till vänster finns en rad knappar som leder vidare till bilder på några saker som jag har skapat.

 


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)